Energy Recovery Facility

Veolia staffordshire Energy Recovery Facility

 

We have developed an Energy Recovery Facility on behalf of Staffordshire County Council and their partners.

 

The official opening took place on Wednesday 14th May 2014 and was carried out by HRH The Duke of Gloucester KG GCVO.  During construction we worked hard to ensure our solution complements the Council’s objectives and approved scheme intentions.

W2R Staffordshire Energy Recovery facility reflect the fact that:

  • Improvements have been made to the local road network. These improvements include traffic signals at the junction where Vicarage Road meets the A5.
  • Every effort is being made to ensure vehicles delivering waste to the facility do not travel through the village of Calf Heath.
  • We have introduced sensitive monitoring equipment to ensure the facility meets the highest technical and environmental standards when operating.
  • We have worked with experts from the County Council and other organisations to maintain the local environment.

We recognised that whilst planning permission had already been granted for an Energy from Waste facility at the site, local residents, businesses and stakeholders will continue to be interested in many aspects of the new proposals for the recovery of energy from waste at Four Ashes.

We looked carefully at the plans previously approved by the County Council and propose some key changes, including improvements to the overall appearance and operational aspects of the facility.

Our Facilities
Our Facilities
You can see from the image, when compared to the County Council’s approved plans that the:
  • Overall footprint and size of our facility is now smaller.
  • Overall height of our building is 2 metres lower.
  • Roof has been redesigned to make it less prominent.
  • Emissions stack has been repositioned and reduced in diameter.

Our facility is designed so that all waste handling and processing is enclosed within the building, and high levels of sustainability and plant efficiency are attained. Exterior lighting will be designed to minimise light pollution, whilst maintaining site security.

The building has the benefit from having a ‘living roof’ which means roof sections are planted with species to help the building blend into the surrounding area and to increase biodiversity. The scheme also has the benefit from extensive landscaping, sustainable drainage and habitat creation.

For more information please look at Frequently Asked Questions.

 

Click the link below to download a copy of the Non Technical Summary of the Environmental Permit Application:

PDF
EP licence intro (719.66 KB)
Click here to view the latest emissions data for the W2R Staffordshire Energy Recovery Facility.
Your Frequently Asked Questions.